Wat is kinderfysiotherapie?

Kinderfysiotherapie is een specialisatie binnen het vakgebied fysiotherapie. Een kinderfysiotherapeut is goed opgeleid en heeft na de basis (bachelor)opleiding fysiotherapie de vervolgopleiding (Master)kinderfysiotherapie afgerond. De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd op het gebied van de motoriek van kinderen van 0 tot 18 jaar en is in staat om een deskundig oordeel te geven over de problematiek van het bewegen van het kind.

Een kinderfysiotherapeut handelt op een methodische wijze, door middel van klinisch redeneren en maakt hierbij gebruik van zo veel mogelijk evidentie uit wetenschappelijk onderzoek om zo tot evidence-based handelen te komen. Het specifieke van kinderen is dat ze voortdurend veranderen door groei en ontwikkeling. De meeste kinderen ontwikkelen hun zintuigen en motoriek “vanzelf”. Bij sommige kinderen is ondersteuning gewenst, omdat ze gewoon meer oefening nodig hebben of omdat ze met een beperking zo goed mogelijk uit de voeten moeten kunnen.

Kinderfysiotherapie van 0-18 jaar

Baby’s

Baby’s maken in hun eerste levensjaar belangrijke motorische ontwikkelingen door, zoals kruipen, omrollen of het grijpen naar een voorwerp. Kinderfysiotherapie kan baby’s helpen als er een vermoeden ontstaat dat een baby een motorische achterstand heeft, als een baby last heeft van darmkrampjes, als een baby onrustig is (tijdens de nachten), veel huilt of als een baby een voorkeurshouding heeft.

Peuters en kleuters 

Peuters en kleuters gaan de wereld ontdekken. Ze leren in deze periode springen, klimmen, klauteren, rennen, gooien, maar ook knutselen en kleuren. Sommige peuters of kleuters kunnen hierbij hulp gebruiken van een kinderfysiotherapeut, om te helpen bij zowel de grove als de fijne motoriek.  

Schoolgaande kinderen 

Schoolgaande kinderen (4-12 jaar) krijgen te maken met steeds complexere motoriek. Zo leren zij fietsen, schrijven, zwemmen en krijgen ze meer te maken met sport. Deze vaardigheden kunnen een uitdaging zijn voor kinderen. Een kinderfysiotherapeut kan helpen bij motorische achterstanden t.o.v. leeftijdsgenootjes, sportblessures, schrijfproblemen, houdingsproblemen of bijvoorbeeld bij een afwijkend looppatroon. Door samen met de kinderfysiotherapeut hieraan te werken, kunnen kinderen meer zelfvertrouwen ontwikkelen en beter meekomen met leeftijdsgenoten. 

Jongeren 

Jongeren (12-18 jaar) krijgen te maken met verschillende groeispurten. Ze zijn hierdoor vatbaar voor (houdings)klachten en sportblessures. Een kinderfysiotherapeut kan deze jongeren helpen door houdingsadviezen te geven of door gerichte oefentherapie te geven om deze klachten te verminderen. 

Werkwijze kinderfysiotherapeut

Het kinderfysiotherapeutisch diagnostisch proces is erop gericht om uit te zoeken waarom uw kind op een bepaalde manier beweegt. Allereerst zal tijdens de screening/anamnese informatie verzameld worden over de problemen die het kind, de ouders/verzorgers of bijvoorbeeld school aangeeft. Op basis hiervan worden hypothesen opgesteld, die de kinderfysiotherapeut in het verdere onderzoek kan bevestigen of ontkrachten. Tijdens het onderzoek kan gebruik worden gemaakt van verschillende valide en betrouwbare meetinstrumenten om de problemen die het kind en de ouders/verzorgers aangeven te kunnen objectiveren en verifiëren. De kinderfysiotherapeut past het onderzoek aan op de belevingswereld en de ontwikkelingsfase van uw kind. Kinderfysiotherapie is gericht op de vaardigheden waar het kind problemen bij ondervindt. Op deze manier is het resultaat snel zichtbaar en wordt tevens geleerd hoe het kind dit bij andere problemen op kan lossen. Op basis van de hypothesen worden behandeldoelen geformuleerd met een plan van aanpak. Deze doelen worden SMART opgesteld, die de basis vormen voor de verdere behandelingen. Zo is in de behandeldoelen bepaald wat er gedaan gaat worden, bijvoorbeeld spierkrachttrainingen of het geven van mobilisaties. Ook wordt betaald hoe het aangeboden wordt met aandachtspunten voor de aanbiedingsvormen passende bij de leeftijd. Deze behandeldoelen vormen een de basis voor de behandelingen. Tijdens de behandeling van kinderen worden ouders/verzorgers bij het proces betrokken. Wanneer nodig wordt overlegd met andere disciplines, zoals de arts, leerkracht, logopedist of ergotherapeut. Afhankelijk van de problemen wordt in de praktijk, aan huis of op school behandeld. Gedurende de behandelperiode kunnen de behandeldoelen geëvalueerd worden en indien nodig bijgesteld worden. Wanneer de behandeldoelen bereikt zijn, kan de behandeling worden afgerond. 

Waarvoor kunt u terecht bij Kinderfysiotherapie Hidding?

Bent u in de omgeving van Schaijk op zoek naar een kinderfysiotherapeut? Bij Kinderfysiotherapie Hidding hebben de kinderfysiotherapeuten gespecialiseerde kennis en vaardigheden met betrekking tot:

  • Sensomotorische ontwikkeling en motorisch leren van het kind.
  • Specifieke bewegings- en houdingsaandoeningen op de kinderleeftijd.
  • Fysieke fitheid en training van spieren, hart- en longfunctie bij kinderen.
  • Specifieke fysiotherapeutische (technische) vaardigheden voor het behandelen van kinderen.
  • Specifieke pedagogische vaardigheden voor het behandelen van kinderen en begeleiden van het gezin/ouders.
  • Signaleringsfunctie voor inzet andere zorgdisciplines, zoals logopedie, ergotherapie, ambulante begeleiding, specialistische tweedelijns zorg.

Heb je een vraag?

Via het onderstaande formulier kun je gemakkelijk al je vragen stellen. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.