Hoe herken je een motorische achterstand bij uw kind?

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, en een goede motorische ontwikkeling speelt daarbij een grote rol. Motorische vaardigheden zijn belangrijk voor dagelijkse activiteiten én voor het zelfvertrouwen van je kind. Soms verloopt de ontwikkeling echter niet zoals gehoopt en kan er sprake zijn van een motorische achterstand. Bij Kinderfysiotherapie Hidding begrijpen we hoe waardevol het is om problemen met de motoriek vroegtijdig op te sporen en aan te pakken. In deze blog vertellen we waar je op kunt letten om een motorische achterstand te herkennen, welke signalen belangrijk zijn en wanneer het verstandig is om contact met ons op te nemen.

Wat is een motorische achterstand bij kinderen?

Een motorische achterstand houdt in dat je kind achterblijft in bepaalde bewegingen vergeleken met leeftijdsgenoten. Dit kan variëren van moeite met kruipen of lopen (grove motoriek) tot uitdagingen bij het oppakken van kleine voorwerpen of het vasthouden van een potlood (fijne motoriek). Zo’n achterstand kan een grote impact hebben op het dagelijks leven van je kind en kan zorgen voor onzekerheid en minder deelname aan activiteiten. Het is daarom belangrijk om mogelijke signalen op tijd te herkennen en actie te ondernemen.

Grove en fijne motoriek: wat is het verschil?

De motoriek van kinderen wordt onderverdeeld in grove en fijne motoriek:

Grove motoriek

De grove motoriek betreft de bewegingen van de grote spiergroepen, die nodig zijn voor activiteiten zoals lopen, rennen, springen en klimmen. Problemen met de grove motoriek kunnen ervoor zorgen dat je kind moeite heeft met het bewaren van evenwicht, vaak valt, of belangrijke motorische mijlpalen zoals zelfstandig lopen niet op tijd behaalt.

Fijne motoriek

De fijne motoriek betreft de bewegingen van kleinere spiergroepen, die belangrijk zijn voor taken zoals het vasthouden van een pen, het dichtknopen van kleding of het oppakken van kleine voorwerpen. Problemen met de fijne motoriek kunnen ervoor zorgen dat je kind moeite heeft met activiteiten zoals schrijven, tekenen of zichzelf aankleden.

Signalen van motorische problemen bij kinderen

Het herkennen van een motorische achterstand bij je kind kan lastig zijn, zeker omdat elk kind zich op zijn eigen tempo ontwikkelt. Toch zijn er bepaalde signalen waarop je kunt letten als het gaat om motorische problemen bij kinderen. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende tekenen:

1. Vertraagde motorische mijlpalen

Kinderen doorlopen verschillende motorische mijlpalen op weg naar meer zelfstandigheid. Denk hierbij aan het omrollen, zelfstandig zitten, kruipen en lopen. Als je kind deze mijlpalen veel later behaalt dan leeftijdsgenoten, kan dit wijzen op een motorische achterstand. Voorbeelden van vertraagde mijlpalen zijn:
  • Niet omrollen na 6 maanden
  • Niet zelfstandig zitten rond 9 maanden
  • Niet kruipen rond 12 maanden
  • Niet zelfstandig lopen rond 18 maanden

Hoewel ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt, kunnen aanzienlijke vertragingen een reden zijn om een kinderfysiotherapeut te raadplegen.

2. Onhandigheid in bewegingen

Onhandigheid kan een teken zijn van motorische problemen. Merk je dat je kind vaak struikelt, valt of moeite heeft met dagelijkse bewegingen? Bijvoorbeeld, als je kind moeite heeft om te rennen zonder te vallen of vaak tegen meubels aan botst, kan dit wijzen op coördinatieproblemen. Het is goed om dit in de gaten te houden, vooral als het vaker voorkomt dan bij andere kinderen van dezelfde leeftijd.

3. Balans- en coördinatieproblemen

Balans- en coördinatieproblemen kunnen zich op verschillende manieren laten zien. Zo kan je kind moeite hebben om op één been te staan of vindt het traplopen lastig. Ook activiteiten die hand-oogcoördinatie vereisen, zoals het vangen van een bal of het inschenken van drinken, kunnen moeilijk zijn. Door deze problemen tijdig te herkennen, kan er sneller ingegrepen worden om de motorische ontwikkeling van je kind te ondersteunen en verbeteren.

4. Vermijden van fysieke activiteiten

Sommige kinderen vermijden fysieke activiteiten omdat ze zich onzeker voelen over hun motorische vaardigheden. Als je kind bijvoorbeeld liever binnen blijft om te tekenen of puzzelen in plaats van buiten te spelen, kan dit een signaal zijn van een motorische achterstand. Dit vermijdingsgedrag kan voortkomen uit angst om te vallen of bang te zijn om iets niet goed te kunnen doen.

5. Moeite met fijne motoriek

De fijne motoriek is essentieel voor veel dagelijkse handelingen, zoals het oppakken van kleine voorwerpen, het dichtknopen van kleding of het vasthouden van een potlood. Als je kind moeite heeft met dit soort taken, kan dit duiden op een achterstand in de fijne motoriek. Dit kan ook gevolgen hebben voor schoolactiviteiten, zoals schrijven, tekenen of knutselen.

Wanneer moet u een kinderfysiotherapeut raadplegen?

Herken je een of meerdere van de bovenstaande signalen bij je kind? Dan is het slim om contact met ons op te nemen. Vroege interventie is namelijk cruciaal om motorische achterstanden aan te pakken en verdere ontwikkelingsproblemen te voorkomen. Bij Kinderfysiotherapie Hidding staan onze ervaren kinderfysiotherapeuten klaar om een grondige beoordeling van de motoriek van je kind te doen en een persoonlijk behandelplan op te stellen, volledig afgestemd op de specifieke behoeften van je kind.

Hoe kan kinderfysiotherapie helpen?

Kinderfysiotherapie richt zich op het verbeteren van de motorische vaardigheden van kinderen door middel van gerichte oefeningen, spel en beweging. De therapie wordt afgestemd op het ontwikkelingsniveau van je kind en is zo ontworpen dat de motorische vaardigheden op een speelse en plezierige manier worden verbeterd. Bij Kinderfysiotherapie Hidding werken we samen met jou en je kind om ervoor te zorgen dat je kind zich op een natuurlijke manier ontwikkelt. Onze therapeuten hebben ruime ervaring in het behandelen van kinderen met motorische achterstanden en bieden begeleiding die is gericht op het vergroten van het zelfvertrouwen van je kind.

Neem contact op met ons

Maak je je zorgen over de motorische ontwikkeling van je kind? Bij Kinderfysiotherapie Hidding staan we voor je klaar. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek of om een afspraak te maken. Samen kijken we hoe we je kind het beste kunnen ondersteunen.

Via het onderstaande formulier kun je gemakkelijk al je vragen stellen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.