Ondersteun de motorische ontwikkeling van je jonge kind

Wellicht herken je het: je kind is razendsnel in zijn hoofd, maar soms lijkt het alsof het lichaam niet helemaal kan volgen. Die hoge glijbaan in de speeltuin ziet er in gedachten al beklommen uit, maar in de praktijk blijkt de afstand toch net iets te groot. Of dat prachtige idee voor een tekening, maar dat potlood wil niet helemaal meewerken. Herkenbaar?
Als kinderfysiotherapeut ziet Maxime van Kinderfysiotherapie Hidding vaak kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong die cognitief meer aankunnen dan hun motoriek soms toelaat. Ze willen zoveel, maar hun lichaam werkt nog niet helemaal mee. Dit is iets wat ook Chrisje van Begaafd Inzicht regelmatig tegenkomt in het werk met kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong en hun ouders. Ouders stellen vaak vragen over hoe ze hun kind kunnen ondersteunen wanneer het motorisch nog niet alles kan wat het wil. In deze serie van blogs vragen we het Maxime, omdat zij vanuit haar expertise als kinderfysiotherapeut en sensorische integratie specialist waardevolle inzichten en praktische tips kan bieden om deze kinderen verder te helpen. Wat kun je als ouder of pedagogisch medewerker doen?

Het belang van rompstabiliteit

Maxime vertelt: “De sleutel ligt in het stimuleren van de rompstabiliteit. Zie de romp als het fundament van een huis. Zonder een stevige basis kan de rest niet goed functioneren.” Oefeningen zoals rollen als een balletje, zitten op een pindabal of dierenbewegingen helpen om de buik- en rugspieren te versterken. Probeer het maar eens: laat je kind als een sneeuwbal op de grond zitten en rollen. Lukt het om de vorm te behouden? Dit soort oefeningen zijn niet alleen leuk, maar ook essentieel voor een goede motorische ontwikkeling.
Tip: Het acrobatenboek van Nelson is een erg leuk boek en wordt vaak getipt in het kader de motorische ontwikkeling in combinatie met sensorische integratie. Veel van de oefeningen doe je als ouder/volwassene samen met het kind, dit maakt het extra leuk!

Van grof naar fijn

Neurologisch gezien ontwikkelen kinderen hun motoriek van binnen (de romp) naar buiten (de handen). Als voorbeeld, bij het ontwikkelen van kleure en schrijven betekent dit dat ze eerst leren bewegen vanuit hun schouders, daarna vanuit hun ellebogen, vervolgens vanuit hun polsen en uiteindelijk met hun vingers. Als een kind bijvoorbeeld moeite heeft met tekenen of schrijven binnen de lijntjes, kan dit komen doordat ze nog niet alle stappen hebben doorlopen.
Maxime raadt aan om dit proces spelenderwijs te oefenen: “Laat je kind eerst grote bewegingen maken met de schouder, bijvoorbeeld door grote cirkels te tekenen. Vervolgens kun je kleinere bewegingen introduceren vanuit de elleboog, daarna vanuit de pols en uiteindelijk met de vingers.” Dit helpt kinderen om stap voor stap controle over hun fijne motoriek te ontwikkelen.

Evenwicht en dagelijkse uitdagingen

Evenwichtsoefeningen zijn ook belangrijk voor jonge kinderen. Maxime geeft een praktische tip: “Laat kinderen staand hun schoenen aantrekken in plaats van zittend. Dit klinkt simpel, maar het vraagt al veel balans en coördinatie.” Andere leuke oefeningen zijn op één been staan (zoals een flamingo), kikkersprongen maken of open-dicht springen waarbij kinderen hun benen afwisselend wijd en gesloten houden.

Bewegen helpt altijd!

Een ander belangrijk punt is dat cognitief sterke kinderen vaak intens geconcentreerd kunnen zijn tijdens activiteiten die hen uitdagen. Maar zodra die concentratie wegvalt, hebben ze beweging nodig om weer in balans te komen. Maxime benadrukt: “Bewegen helpt altijd!” Het is daarom belangrijk om regelmatig bewegingselementen toe te voegen aan het dagelijkse leven van deze kinderen.
Bijvoorbeeld: als je kind graag aan tafel spelletjes speelt zoals Halli Galli of Dobble, kun je er een beweegcomponent aan toevoegen. Zet de bel van Halli Galli vijf meter verderop of leg kussens neer waarover ze moeten springen voordat ze op de bel mogen slaan. Dit maakt het spel niet alleen uitdagender, maar zorgt er ook voor dat kinderen fysiek actief blijven.

Rekening houden met sensorische integratie (prikkelverwerking)

Niet elk kind reageert hetzelfde op motorische uitdagingen. Sommige kinderen hebben moeite met vestibulaire prikkels (bijvoorbeeld duizeligheid bij koprollen). Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en activiteiten aan te passen aan wat past bij het prikkelverwerkingsprofiel van het kind.
Door deze strategieën toe te passen, kun je je pientere kind ondersteunen in zijn motorische ontwikkeling. Of het nu gaat om grove bewegingen zoals springen of fijne motoriek zoals tekenen, door speelse en uitdagende activiteiten aan te bieden help je je kind groeien – zowel fysiek als mentaal!

Neem contact op met ons

Bij Kinderfysiotherapie Hidding kijken we graag mee en geven gericht advies en begeleiding. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak of meer informatie